Blacklight T-shirts

anders dan anders blacklight

Blacklight T-shirts

Blacklight T-shirts, wat is het, wat doet het?

Een blacklight geeft UVA licht af meestal 350-400nM waardoor fluorescerende materialen zoals katoen en fluorverf en veiligheidshesjes oplichten.
Deze stoffen zetten het nauwelijks waarneembare UVA om in kleuren licht waar ons oog veel gevoeliger voor is.

Het hangt echter van de fluorescerende stof zelf af in welke kleur licht het omgezet wordt.
Omdat UVA een licht is van een hogere energie (de fotonen hebben meer energie dan die van zichtbaar licht) zorgen ze dat elektronen in de fluorescerende stof aangeslagen worden en deze zitten dan tijdelijk in een hogere energiebaan.

Dit is slechts tijdelijk, als deze elektronen terugvallen naar hun oorspronkelijke baan geven ze een foton (lichtdeeltje af die een kleur heeft met een lagere energie.
Dit zijn dan golflengten die TOTAAL anders zijn dan de blacklight afgeeft, die stof geeft dus werkelijk licht af!

Je kunt er ook merktekens in waardepapieren, verdampte lichaamsvocht en andere dingen mee opsporen die je normaal gesproken niet ziet.
Blacklight die met ontladingslampen of UV leds wordt opgewekt is in lage sterkte niet erg schadelijk maar de hoeveelheid die sommige zonnebanken en de zon afgeeft kan wel schadelijk zijn.

IS DAT BLACKLIGHT VAN DIE POSTERS VAN VROEGER?

Ja, onmiskenbaar!. Wie heeft ze niet in hun slaapkamer gehad. IN de jaren 70 en begin 80 niet aan te slepen. Posters van draken, van panters en vredestekens en noem maar op die hun pracht vertoonden als er blacklight op werd geschenen. Herinner je je nog dat je de TL buis met cellofaan papier tot een blacklight had omgetoverd?

En zoals het met alles gaat, het komt een keer terug, zij het nu niet op posters maar op T-shirts.

Bekijk de volgende Blacklight T-shirts eens.

 

error: Oeps, dat is vervelend....